Møtemonsteret kan ødelegge alt for deg. Det må temmes

Vanskelige møtedeltakere er kanskje den største utfordringen du har, når du planlegger en presentasjon. Alle dine forberedelser kan vise seg å være forgjeves, dersom du ikke er forberedt på å møte det jeg kaller – Møtemonsteret.

Å temme Møtemonsteret er en komplisert øvelse med mange ukjente variabler, men det finnes gode knep for å klare det. Her får du et tips jeg selv har hatt stor suksess med, for å få selv den vanskeligste personen i møterommet på ”mitt” lag.

Identifisere Møtemonsteret i god tid

Hvem er han? Eller hun? Ofte vet du det på forhånd, men hvis ikke – klarer du å gjøre litt research? Finn ut litt om hva denne personen liker – og ikke liker. Sør for at du ikke sier eller gjør ting i din presentasjon, som personen garantert vil irritere seg over! MEN – det viktigste er selve ”Operasjon Monster”… Følg nøye med:

En liten uke før møtet skal finne sted, sørger du for å stikke innom kontoret til akkurat denne personen. Det kan gjerne være litt tilfeldig – a la : ”Du…? Kan jeg spørre deg om en ting..?” Så stiller du et spørsmål og ber om hans/hennes vurdering. Det bør handle

Møtemonsteret kan være en kunde, eller en kollega. Som kan ødelegge hele presentasjonen din!

om noe som er tilknyttet til presentasjonen – den du skal holde om ca en uke. Ikke velg en vanskelig problemstilling, men heller ikke så enkelt at svaret er opplagt. Lytt (ikke argumentere mot!) interessert til svaret som kommer – finn frem en penn og notere, evt. Så sier du høflig takk, og forsvinner. Blir samtalen hyggeligere enn du forventet, kan du strekke den noen minutter, men ikke overdriv.

Et par dager senere – gjenta denne øvelsen – med et annet spørsmål. Hvis du er like heldig som meg, vil du oppleve av monsteret allerede er blitt betydelig tammere, uten av han/hun selv er klar over det. (Er monsteret ditt en ekstern kunde, må du vurdere å erstatte disse samtalene med et par hyggelige telefon-oppringninger.)

Dagen er kommet

Innledningsvis i din presentasjon passer det ofte å si litt om prosessen. Beskriv den for møtedeltakerne – og husk å takke for gode innspill underveis. Vær kort. Den eneste personen du ”husker” å peke på eller nevne ved navn – er selveste monsteret. Gjør det litt uformelt – ikke skryt, men smil og nikk til vedkommende.

Det interessante er nå at monsteret vet at alle i rommet også vet – at dere har snakket sammen på forhånd. Og minst like viktig – ingen av de andre vet hvor mye, eller hvor lite dere har snakket sammen! Dermed er det lett for monsteret å gjøre hele eller deler av din presentasjon til ”sin egen” – og ta litt av æren for den. Dersom det viktigste for deg er å få tilslutning til forslagene dine – er dette en lav pris å ”betale” – i forhold til å ikke bli hørt.

Du er en Monster-temmer!

Av og til kan én eneste prosess som dette fjerne dette Møtemonsteret fra dine møter for lang tid fremover! Han eller hun kan bli din nye venn. Men hva tenker du om dette? Spekulativt? Tja, kanskje. Verd det? Jeg har selv erfart at det er det!

Lykke til med ditt Møtemonster – husk at uten monster-temmere, stopper verden.

 

Hold deg oppdatert!

Motta nyhetsbrevet Lykkes Med Ideer, invitasjoner til webinar og gratis kurs.

Fornavn