Er markedssjefen blitt en digital stuntmann?

Vi lever i en reklameverden hvor det sies at ingenting er som før. Virkemidlene er blitt utallige, de fleste er digitale og alt som virket før – virker ikke lenger. Men er det sant?

Selvsagt er det ikke sant. Det er fantastisk med nye medier, nye verktøy – og nye regler. Derimot er det ganske trist å se når markedssjefer og digitale byråledere kaster alle sine markedsførings-regler over bord. Som når de blendes av den ene gode idéen etter den andre, og dropper all grunnleggende tenkning til fordel for enda et morsomt stunt.

KLAR FOR ET DIGITALT STUNT?

Vi lever fortsatt i den digitale spedbarnsalderen, men det må være lov allerede nå å etterlyse litt mer helhet og overordnet tenkning bak de mange stuntene vi ser på nettet.

Det finnes også gode eksempler. Jeg blir imponert over tydelige, digitale aktiviteter som tar i bruk muligheter som skaper stort engasjement og trafikk på sosiale medier, og på tradisjonelle nettsider. Et godt eksempel er 2015-kampanjen Hold Fokus, som var høyst relevant for merkevaren Gjensidige – og selvsagt også for Trygg Trafikk.

Derimot ser vi litt for ofte andre aktører med krampaktige konkurranser og kampanje-løsninger overlesset med ”morsom teknologi”. Kampanjer som ikke henger på greip med forrige kampanje for samme merkevare. Kampanjer som er morsomme enkelt-stunts, som muligens gir kortvarig lykkefølelse – men som lever sitt eget liv, i en boble ved siden av andre aktiviteter. Kill the stuntman!

Her må både byråer og markedssjefer dele på ansvaret – og det vel litt typisk at slikt skjer i den første tiden etter at en helt ny verktøykasse er kommet på benken.

FRA STUNTS TIL HELHETLIG UNIVERS

Er din markedssjef eller byråkunde en stuntmann som elsker morsomme påfunn på nett, pass på. Ta ikke livet av initiativ og idéer, men kanskje er det på tide å lage en kommunikasjonsplan som plukker bort stunts, til fordel for aktiviteter som helt tydelig faller på plass i et mer langsiktig kommunikasjons-prosjekt. Selv stunts kan jo passe inn, bare så det er sagt.

Det er mye å vinne på å velge idéene som helt klart tar merkevaren et steg videre, og som bygger og videreutvikler den grunnmuren det har tatt så lang tid å støpe.